Herkese Merhaba,
“Benimle Davranışsal Ekonomi Öğrenmek İster misin” yazı dizisinin ilk notları olan Ders Notları 1’de Davranışsal Ekonominin kısa bir gelişim tarihi ve Davranışsal Ekonomi için oldukça önemli olan Neoklasik çerçeveye değinilmiştir. Ders Notları 2’de ekonomide metodolojinin ne olduğuna ve Davranışsal Ekonomide metodoloji gelişmelerinden bahsedilmiştir. Bu ders notlarında formüllere yer verilmemiştir. Ancak Ders Notları 3 ile bu durum değişmeye başlamıştır. Bu ders notlarında yer alan konular ileride bahsedilen konuları daha iyi anlayabilmek için formüllerin hangi aksiyomları barındırdığını ve Davranışsal Ekonomide nasıl yorumlandığına yöneliktir. Bir anlamda ilerleyen dönemlerde yaşanabilecek herhangi bir kafa karışıklığında dönüp bilgisine başvurulacak notlardır. Ayrıca ders Notları 3, bölümlere ayrılarak anlatılacaktır. İlk bölüm için “Benimle Davranışsal Ekonomi Öğrenmek İster misin” Ders Notları 3.1 (cemreyoldas.com) bu linke gidebilirsiniz.
Son olarak paylaşılan ders notlarının özgünlüğü University of Leicester’da Ekonomi Profesörü olan Sanjit Dhami’nin kitapları ve notlarının etkisi ile oluşturulmuştur. Bu notlar Türkçe ’ye çevrilmiş ve kolay anlaşılabilmesi için başka araştırmalarla yorumlanarak sizlere aktarılmıştır ancak özgünlük tamamen Profesör Sanjit Dhami’ye aittir.
O zaman artık başlayabiliriz. Umarım keyifli ve güzel bir yolculuk olur…
Cemre,
*Not: Kullandığım site matematik formüllerini desteklemediği için yazılar fotograflar halinde yüklenmiştir. Anlayışınız için şimdiden teşekkür ederim.
Yazıya başlamadan önce ufak not:
Beklenen Değer (EV)-Beklenen Fayda (EU): Beklenen Değer teorisinde, doğru seçim tüm insanlar için aynıdır. Bu yüzden de teori herkesin aynı şeyi seçmesini söyler. Beklenen Fayda teorisinde ise; bir kişi için doğru olan şey başka için mutlaka doğru değildir. Bu yüzden de bu teori farklı insanların farklı şeyler seçebileceğini söyler.
Comentarios